Vsebina

DRUŠTVENE NOVICE
- Predavanje Lisbeth Lundhal v aprilu
- Vabilo k registraciji na mednarodno konferenco ECER 2018

DOMAČE NOVICE
- Filozofija za otroke: pretekle izkušnje, prihodnji izzivi
- Javni razpis za sofinanciranje izdajanja znanstvenih monografij
- Javni razpis nagrad RS na področju šolstva

TUJE NOVICE
- Razpis za vključitev v doktorski študij na Švedskem
- Izšlo je novo Eurydice poročilo »Teaching Careers in Europe: Access, Progression and Support«
- ETN OCCAM išče 15 mladih raziskovalcev
- ETINED objavil dve novi študiji
- Regionalna agencija OZN vabi k sodelovanju
- Razpis za enomesečne raziskovalne obiske v Bilbau
- Bibliografija o doktorskem izobraževanju

MEDNARODNE SEZONSKE ŠOLE
- Poletni tečaj Policies and Practices in Lifelong learning

RAZPISI MEDNARODNIH ZNANSTVENIH REVIJ
- Studia Paedagogica vabi k oddaji člankov

MEDNARODNE KONFERENCE
- Mednarodni simpozij z naslovom "Visoko šolstvo v globalnem svetu"
- 4. doktorska konferenca na Reki

 

DRUŠTVENE NOVICE

Predavanje Lisbeth Lundahl v aprilu

V sodelovanju s Pedagoško fakulteto UL (doktorska šola) SLODRE najavlja prvi osrednji dogodek iz našega letnega programa za 2018: predavanje prof. dr. Lisbeth Lundahl (Univerza Umeå, Švedska), ene izmed najbolj uveljavljenih švedskih raziskovalk edukacije. Njeno predavanje z naslovom »Making education research doable« bo potekalo na Pedagoški fakulteti UL (v sklopu skupnega delovnega tedna doktorskih šol iz Umee in Ljubljane) in sicer v ponedeljek, 16. aprila ob 16.30. Vabilo z drugimi podrobnostmi boste prejeli približno teden dni pred predavanjem tudi v predal svoje e-pošte.

Vabilo k prijavi na mednarodno konferenco ECER 2018

Vabimo vas, da se prijavite na mednarodno konferenco ECER 2018 z aktualnim naslovom Inclusion and Exclusion, Resources for Educational Research? Rok za registracijo: 01. 07. 2018.

 

DOMAČE NOVICE

Filozofija za otroke: pretekle izkušnje, prihodnji izzivi

Vljudno vas vabimo, da se udeležite znanstvenega sestanka na temo filozofije za otroke z naslovom Filozofija za otroke: pretekle izkušnje, prihodnji izzivi, ki ga organizirajo Univerza na Primorskem – Pedagoška fakulteta, Univerza v Mariboru – Filozofska fakulteta in Pedagoški inštitut. Enodnevni sestanek se bo odvijal 14.4. na Pedagoški fakulteti v Kopru, njegov namen pa je predstaviti pretekle izkušnje s FZO in hkrati razmisliti o izzivih, s katerimi se sooča program danes.

Javni razpis za sofinanciranje izdajanja znanstvenih monografij

Na spletni strani Javne agencije za raziskovalno dejavnost je objavljen Javni razpis za sofinanciranje izdajanja znanstvenih monografij v letu 2018. Rok za prijavo je 09.04.2018 do 14.00.

Javni razpis nagrad RS na področju šolstva

Na spletni strani MIZŠ je objavljen Javni razpis nagrad Republike Slovenije na področju šolstva za leto 2018. Rok za prejem ponudb je 25.05.2018 do 13.00.

 

TUJE NOVICE

Razpis za vključitev v doktorski študij na Švedskem

Doktorska šola na področju izobraževalni ved na švedski Univerzi Umeå (ki aktivno sodeluje tudi s Pedagoško fakulteto Univerze v Ljubljani) razpisuje prosta mesta za novo generacijo doktorskih študentov. Gre za plačana delovna mesta, primerljiva s statusom naših mladih raziskovalcev. Sprejeti študenti doktorskega študija bodo del multidisciplinarne študijske skupine in bodo sodelovali v doktorskih kurzih, raziskovalnem usposabljanju in pri drugih aktivnostih na njihovi univerzi. Interesenti naj pogledajo na http://bit.ly/2oCM69z (švedščina) in https://www.umu.se/en/work-with-us/open-positions/ (v angleščini).

Izšlo je novo Eurydice poročilo »Teaching Careers in Europe: Access, Progression and Support«

Eurydice je objavil novo poročilo z naslovom Teaching Careers in Europe: Access, Progression and Support. Glavne teme vključujejo: načrtovanje in glavne izzive pri ponudbi in povpraševanju učiteljev, vstop v učiteljski poklic in mobilnost učiteljev, nadaljnji poklicni razvoj in podporo, razvoj kariere in ocenjevanje učiteljev. Poročilo si lahko preberete tukaj: https://webgate.ec.europa.eu/fpfis/mwikis/eurydice/index.php/Publications:Teaching_Careers_in_Europe:_Access,_Progression_and_Support

ETN OCCAM išče 15 mladih raziskovalcev

ETN OCCAM išče 15 izjemnih raziskovalcev na začetku svoje poklicne kariere (ESR), ki bodo vsak delali na enem od 15 projektov. Vsak ESR bo zaposlen za polni delovni časom pri enem od članov konzorcija. Vsi ESR se bodo udeležili skupnega interdisciplinarnega, medsektorskega in mednarodnega usposabljanja, ki vključuje raziskovalne obiske in izmenjave z različnimi partnerskimi organizacijami. Več o razpisu si preberite tule: https://etn-occam.eu/phd-projects/

ETINED objavil dve novi študiji

Prva študija, Codes of conduct for teachers in Europe - A background study, je pregled trenutnega stanja v Evropi na področju uporabe, izvajanja in vpliva kodeksov ravnanja za šolske učitelje. Predstavlja poglobljene analize vsebine, političnega okvira, razširjanja in vpliva izbranih kodeksov ravnanja iz več držav. Druga študija, South-East European Project on Policies for Academic Integrity, se osredotoča na akademsko celovitost visokošolskega izobraževanja v šestih državah jugovzhodne Evrope: Albaniji, Bosni in Hercegovini, Hrvaški, Črni gori, Srbiji in Nekdanji jugoslovanski republiki Makedoniji. Obe študiji sta objavljeni kot del platforme Sveta Evrope ETINED, katere namen je spodbujati izmenjavo informacij in najboljše prakse na področju etike, transparentnosti in integritete v izobraževanju.

Regionalna agencija OZN vabi k sodelovanju

Regionalna agencija OZN (RAUN) vabi k sodelovanju v šolskem letu 2018/2019. Program se bo začel maja letos in bo obravnaval temo: "Inovacije za razvoj: za mirno, trajnostno in vključujočo družbo". Več o razpisu si preberite tule: https://www.pef.uni-lj.si/368.html?&tx_ttnews%5Btt_news%5D=315&cHash=e928c80f1473a27cf6e31552d5f076eb 
Rok za prijavo je 31. marec 2018.

Razpis za enomesečne raziskovalne obiske v Bilbau

Deusto International Tuning Academy razpisuje 10 štipendij za enomesečne raziskovalne obiske v Bilbau za študijsko leto 2018-2019. Med štiritedenskim bivanjem bodo kandidati pripravili članek za mednarodno pregledno revijo Tuning Journal for Higher Education. Več informacij lahko najdete tule: http://tuningacademy.org/short-term-visits-call/
Rok za prijavo je 30. april 2018.

Bibliografija o doktorskem izobraževanju

Mednarodno združenje univerz (IAU) je objavilo obsežno bibliografijo o doktorskem izobraževanju (gl. bibliography on doctoral education). Bibliografija - s kratkimi opisi posamezne publikacije - je bila pripravljena za portal IAU o inovativnem doktorskem izobraževanju v Afriki (IDEA-PhD) in izhaja iz bibliografske zbirke IAU (t.i. HEDBIB). Bibliografija zajema publikacije in dokumente, vključno s spletnimi viri, objavljenimi med letoma 2011 in 2017, z vsega sveta. Največji del prihaja iz Evrope in Severne Amerike (39 strani), najmanjši pa iz arabskega sveta (1 stran).

 

MEDNARODNE SEZONSKE ŠOLE

Poletni tečaj Policies and Practices in Lifelong learning

Center za visokošolsko izobraževanje Yehuda Elkana in CEU Summer University vabita, da se prijavite na poletni tečaj Policies and Practices in Lifelong learnign at Universities, ki bo potekal od 25. do 29. junija 2018 v Budumpešti na CEU Summer University. Rok za prijavo je podaljšan do 18. marca 2018. Več informacij na spletni strani https://summeruniversity.ceu.edu/lifelong-2018

 

RAZPISI MEDNARODNIH ZNANSTVENIH REVIJ

Studia Paedagogica vabi k oddaji člankov

Tema prihodnje izdaje Studia paedagogica-e so prehodi v izobraževalnem kontekstu. To pomembno in multidisciplinarno temo je mogoče osvetliti z vidika številnih znanstvenih področij (kot so izobraževanje, psihologija, sociologija, ekonomija, antropologija, etnografija), teoretičnih okvirjev ter metodoloških pristopov. Posebna številka Studia Paedagogice bo objavljena v angleščini julija 2019. Rok za oddajo povzetkov je 31. avgust 2018, rok za polno besedilo je 30. oktober 2018. Povzetle in celotna besedila je treba poslati na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
Več informacij: https://www.phil.muni.cz/journals/index.php/studia-paedagogica/announcement

 

MEDNARODNE KONFERENCE S PODROČJA EDUKACIJE

Mednarodni simpozij z naslovom "Visoko šolstvo v globalnem svetu"

Atenski inštitut za izobraževanje in raziskave (ATINER), svetovno združenje akademikov in raziskovalcev s sedežem v Atenah, organizira 2. letni mednarodni simpozij z naslovom "Visoko šolstvo v globalnem svetu", ki bo potekal od 9. do 10. julija 2018 v Atenah v Grčiji. Rok za oddajo povzetkov je 12. marec 2018.

4. doktorska konferenca na Reki

Vabimo vas, da se prijavite na 4. doktorsko konferenco podiplomskih doktorskih študijev pedagogike in izobraževalnih znanosti, DOKON 2018, ki bo potekala 18. maja 2018 v Reki. Konferenco organizira Pedagoški oddelek Filozofske fakultete Univerze v Reki. Povzetke je potrebno poslati po elektronski pošti na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. najkasneje do 16. marca 2018. Kotizacija znaša 200,00 kuna in vključuje udeležbo na konferenci, konferenčne materiale ter pogostitve ob odmorih in kosila. Več informacij: http://www.ffri.uniri.hr/files/vijesti/2017-2018/Obavijest-DOKON_2018.pdf